Raport favorabil pentru proiectul Legii 5G
Tehnologiile viitorului înseamnă șansa României de a se dezvolta rapid și sănătos. Ele înseamnă atât investiții noi, de miliarde de Euro, în țara noastră, cât și beneficii multiple în mediul rural și în zonele defavorizate.
E important astfel să nu ne temem de inovație dar, în egală măsură, să avem grijă să informăm corect comunitatea și, poate cel mai important, să construim fundația unui cadru legal sigur și predictibil. La urma urmei, securitatea națională și siguranța cetățenilor ar trebui să primeze, dincolo de orice altceva.Am votat astfel astăzi, în Comisia pentru Tehnologia Informației și Comunicațiilor, raportul favorabil privind proiectul legii 5G. Vorbim de traziția predictibilă către următoarea revoluție tehnologică, una care se întâmplă deja, sub ochii noștri, și din care România nu ar avea voie să fie exclusă.
Raportul aduce în discuție mecanisme diverse de garantare a siguranței și securității atât la nivel național cât și la nivel individual, luând în calcul, firește, și potențialul uriaș de dezvoltare al comunităților.
Contrar anumitor știri false care circulă de ani de zile, aparținând unor publicații mai mult decât dubioase, tehnologia 5G e una cât se poate de sigură, folosind undele milimetrice pentru a putea garanta un transfer de date mult mai rapid (de până la 20 de ori mai rapid decât versiunea anterioară, 4G, despre care, la timpul ei, s-au scris de asemenea numeroase neadevăruri și care, firește, nu a fost în niciun caz nocivă).
De altfel, această tehnologie, prezentă deja în modelele mai noi de telefoane, urmează să se regăsească și în cadrul electrocasnicelor, a mașinilor inteligente, a dispozitivelor dedicate realității virtuale și chiar și în așa numitul IoT (conectarea simultană a mai multor dispozitive la internet sau Internet of Things).
Viitorul e acum iar România face parte din el. Sigur, fiind vorba despre un subiect devenit în mod artificial sensibil, va fi important să existe o comunicare onestă și bine documentată, pentru ca cetățenii, comunitate cu comunitate, să aibă garanția că tehnologia le este un aliat, nicidecum un dușman.