PSDLN a înlocuit-o pe doamna Groza cu directorul DASPC Tulcea

Rezervația biosferei „Delta Dunării” e doar unul dintre locurile cu adevărat speciale din țara noastră. A doua ca mărime dintre deltele europene și intrată de puțin mai bine de 30 de ani în Patrimoniul UNESCO, Delta Dunării merită nu doar preservată așa cum trebuie dar și promovată și ajutată să se dezvolte organic, cu atât mai mult cu cât mulți dintre locuitorii ei trăiesc în acest moment în condiții de sărăcie.
Acestea au fost unele dintre motivele pentru care USR a luptat din greu pentru a crea un cadru profesionist și transparent prin care să se asigure că funcția de „guvernator” al Deltei va fi câștigată „pe bune”, în urma unui proces onest, de o mai lungă durată. S-a apelat astfel la o firmă de recrutare profesionistă, procesul de trimitere de CV-uri a fost promovat public timp de 2 luni iar întregul proces a implicat direct marea majoritate a ONG-urilor care au ca obiect de activitate Delta Dunării. De ce? Pentru că potențialul Deltei rămâne unul enorm și pentru că ultimii zeci de ani au însemnat o batjocură la adresa ei și ai comunităților de aici.
Rezultatul? Guvernator a fost numită Atena Adriana Groza, un profesionist cu DOUĂZECI DE ANI de experiență în în conservarea biodiversităţii, dezvoltare durabilă şi managementul ariilor protejate. Un om mai mult decât capabil și un exercițiu de imaginație transpus în realitate: anume că oamenii cu pregătirea necesară chiar pot ocupa funcții importante, menite să aducă un plus de valoare în comunitate.
Minunea nu a ținut însă prea mult. Chiar dacă proiecte importante au fost deja demarate aici, mirajul „sinecurilor” pare că a fost prea puternic în rândul PSDNL, motiv pentru care primul ministru, Nicolae Ciucă, s-o fi gândit probabil că-i rost de plătit niște polițe, înlocuind-o pe doamna Groza cu directorul DASPC Tulcea, un om fără nicio calificare în acest domeniu, dincolo de carnetul de partid pe care stă scris „PSD” cu litere de-o șchioapă, probabil.
Citez Newsweek: „Numele noului Guvernator al Deltei, Teodosie Gabriel Marinov, apare într-o organizație care ar fi controlată de persoane cu un trecut dubios, cu conexiuni în servicii de securitate, organizații masonice și partide politice”. Clasic! Dincolo de durerea de a ști deja că proiectele din Deltă vor stagna odată în plus, îmi rămâne o întrebare: cum mai putem convinge adevărații profesioniști că, chiar dacă vom continua să urmărim îndeaproape procesul fiecărui concurs care se dorește a fi onest și transparent (și o vom face, spre disperarea PSDNL), odată ocupat un post „pe bune”, prin promovarea unui concurs corect, nu se vor trezi câștigătorii pe drept trimiși la plimbare de către vreo decizie politică menită să facă loc „cumetriilor”. Cum?

Imagine:

De la Goliath. Uploaded oncommons by Gikü (talk) – Originally uploaded by Goliath on ro.wikipedia.org:

Aici