Tudorița sau cum i se spune popular – ‘Paștele Cailor’

După o lungă perioadă de pandemie, dar și cu gândul la necazurile din Ucraina, târgoviștenii care fac parte din comunitatea bulgarilor, din cartierul Matei Voievod, nu și-au uitat tradițiile și au sărbătorit, astăzi, Tudorița sau cum i se spune popular – ‘Paștele Cailor’.
M-am bucurat să fiu invitat și să particip, alături de colegul meu deputat al minorității bulgare din România Gheorghe Nacov , la acest obicei unic în țara noastră.
Tradiția se desfășoară anual în cartierul bulgăresc Matei Voievod din Târgoviște, în prima sâmbătă din postul Paștelui și simbolizează începutul muncilor agricole.
Dimineață, oamenii au participat la slujba de la biserică, iar apoi preoții au mers și au sfințit caii. Între timp, gospodinele au pregătit “konceta”, un desert din făină, lapte și miere, pe care proprietarii l-au împărțit cu animalele lor.
Am avut plăcerea să gust și din vestita plăcintă sârbească, să asist la parada cailor și să mă bucur alături de cei prezenți de spectacolul folcloric și de tradițiile bulgărești.
M-au impresionat și tinerii, dar și părinții ori bunicii lor care purtau cu mândrie costumele populare tradiționale.
Le doresc să fie sănătoși, să aibă un an rodnic și să își continue tradițiile mult timp de acum înainte!