Inovație și cercetare
💡 Inovația și cercetarea reprezintă domeniile care pot transforma cu adevărat o țară și care o pot propulsa înspre atingerea principalului obiectiv al oricărui Stat: bunăstarea cetățenilor săi. Dincolo de nevoia de investiții (imperativă de altfel), e nevoie însă și să rămânem permanent deschiși și mai ales conectați la nou. La tehnologiile de ultimă generație, precum și la modele de succes, testate și retestate în altă parte. Pentru că fiecare zi în care alegem să ne complacem înseamnă o nouă zi în care mai ratăm un „start” sau în care distanța dintre noi și „o țară de afară” se mărește.
🧠 Am fost prezent astfel, timp de două zile, alături de mai mulți colegi din cadrul Comisiei pentru Tehnologia Informațiilor și Comunicației, la Cluj Innovation Park, pentru o serie de întâlniri ce au drept scop colaborarea cu mediul academic şi companiile private din zona de inovație și cercetare. Avem o mulțime de oameni creativi dar și de dascăli extrem de bine pregătiți, la fel cum avem în continuare o curiculă îmbâcsită și, adesea, o deschidere mult prea mică înspre a ne orienta către mediul privat. Înspre a pune întrebări, a cere și a oferi ajutor celor care-l merită pe deplin.
🏫 Am fost acolo să învăț, să mă educ și să pot ajuta mai departe. Măcar într-atât încât să devin un liant între profesioniștii din mediul privat și Parlament. E clar că avem nevoie de o reformă „pe bune” a învățământului, una care să nu schimbe doar nume de materii sau calendarul ci care să fie orientată mai bine înspre necesitățile de business actuale, căci fiecare elev care părăsește băncile școlii trebuie s-o facă cu anumite obiective creionate deja, cu direcții cât mai clare și cu cunoașterea perspectivelor. Pentru că școala ar trebui să reprezinte o punte către viitor, dincolo de orice. E clar de asemenea că învățământul dual reprezintă o altă necesitate, pentru ca fiecare tânăr care-și propune să beneficieze de o calificare să poată mai apoi să se perfecționeze într-un mod sănătos în cadrul unei companii.
🙏Pentru ca aceste lucruri să se întâmple, e nevoie ca politicul să înțeleagă că nu doar schimbarea Legii Educației Naționale trebuie luată în discuție. Nu, dincolo de orice e nevoie de altruism. De punerea ego-ului în cuier și de realizarea că suntem aici să deschidem uși și să creionăm legi benefice pentru comunitate, cu sprijinul celor care chiar știu ce spun și-o fac mereu documentat, cu cifre. Pentru că niciun politician vreodată n-a fost, nu este sau nu va fi atotștiutor.