Uimiţi că unii NU iau şpagă. Eh, se mai întâmplă…
A ieşit la iveală un rechizitoriu care face valuri în ţară. Protagoniştii – Irina Socol, de la Siveco şi un apropiat al afaceristului Sebastian Ghiţă, de la Asesoft, cel care aducea bani grei pentru campaniile electorale ale PSD, în vremea lui Victor Ponta.
Cei doi au fost interceptaţi de procurorii anticorupţie, iar dialogul lor este halucinant.
Concluzia discuţiilor dintre e cel puţin uluitoare – afaceriştii sunt uimiţi că ministrul Fondurilor Europene, în 2016, Cristian Ghinea, colegul nostru din USR, NU ia şpagă.
Vorbim despre companiile obişnuite să fie abonate la banii publici din contractele cu statul pe zona de IT.
Se întâmpla prin 2016, când cei care trăgeau tare pentru (buzunarele) PSD, aveau mari probleme din cauza ministrului USR de la Fonduri Europene, care, ce să vezi, refuza să ia şpagă!
“Ghinea nu ia şpagă, zici că e englez!”, se minunau afaceriştii.
Nu peste mult timp, patronul Asesoft, Sebastian Ghiţă, dar şi Irina Socol de la Siveco s-au trezit cercetaţi pentru corupţie.
Între timp, Ghiţă şi-a pierdut urma prin Serbia, Socol a ajuns în spatele gratiilor.
Iată o parte din rechizitoriul DNA:
Socol Irina: “Mă, da măcar să facă! C* ăsta, GHINEA… Păi, eu zic, OK! Nu mai ia șpagă, nu mai face nimic, el e călare pe cal alb! Ghinea n-a luat în viața lui șpagă! Foarte bine! Noi toți suntem mânjiți, corupți, proști. Mă, dar ai proiecte de un miliard pe IT? Ai 600 milioane pe agenda digitală și mai ai pe POCU, mai POCA…! Aproape dublu la un miliard. Unde, unde-s proiectele. (…)
(…) Socol Irina: Hai mă, că el e călare pe cal alb! Că în viața lui n-a luat mită! Dă niște declarații, de parcă el e…Da? Că mie mi-e greu să cred că el nu…A apărut la un moment dat, că nu știu ce ONG-uri cu finanțare cu…da. Nici nu mă interesează. Pe mine mă interesează că nu-s proiecte!(…)
(…) Anastasescu Cristian: La UTI nu prea ai control…neinteligibil…dar cu configurația asta tehnocrată nu poți să faci nimic. Zici că sunt englezi. Șapte, opt, dar le-a subordonat. Trebuie să bagi și pensiile, și șomajul și DNA și…neinteligibil…sociale și…morții lor, ce mai sunt pe acolo. (…)”, se arată în rechizitoriul Direcţiei Naţionale Anticorupţie.