Sănătatea…de sub doi lei a guvernului PSDNL

 

Cunoașteți expresia „de doi lei”. Din păcate, PSDNL alege să dea chiar de 4 ori mai puțin pe sănătatea românilor. Ați auzit bine. Ciolacu și Ciucă, acești doi siamezi ai dezastrului românesc, anunță ieri faptul că suplimentează bugetul Sănătății. Urale, aplauze, blitz-uri . Realitatea e însă, ca de fiecare dată, complet alta – punctul de decontare crește cu fix 50 de bani . Costul unui pet!

Contextul îl știm deja – Sănătatea e subfinanțată de foarte mulți ani, PSDNL blocând orice proiect major în acest sens iar singurele spitale care nu-s pe hârtie ajung să fie făcute de către entități private, cu sprijinul comunității . De la Guvern doar praf în ochi . Mai mult, bugetul Casei de Asigurări de Sănătate nu asigură finanțarea până la sfârșitul anului pentru niciuna dintre componentele sistemului medical românesc. Nici pentru spitale, nici pentru programele naționale, nici pentru medicina pre-spitalicească .

 

Chiar nu cred că mai e nevoie să spun că Sănătatea pre-spitalicească are mare nevoie de ajutor. Firește, prin diverse trompete de partid, ambulatoriile sau medicii de familie ajung să fie arătați cu degetul . „Sunt slabi, sunt lacomi, e vina lor”, auzim adesea, pe filiere deja cunoscute . Firește că lucrurile nu stau astfel. Oricât de bun ai fi însă în domeniul tău, atunci când nu ai logistica necesară și-atunci când ești împiedicat să îți exerciți meseria, n-ai cum să o faci la maximul abilităților tale .

 

Azi, la fel ca-n atâtea alte dăți, inflația, cheltuielile de funcționare, salariile sau poverile n-au contact pentru PSDNL, care ne arată că „politica de doi lei” reprezintă un prea mare compliment pentru ei .

 

„Nu ne facem bine” nu mai poate fi astfel, în acest context, nici măcar un slogan – e doar o constatare tristă, intuind deja că cei care ne conduc au ales ruta aceasta cu bună știință .