Dezastrul educației României, oglindit în examenele de Evaluare Națională și Bacalaureat

 

Dintr-un dezastru în altul – așa am putea caracteriza actuala guvernare PSDNL. Poate cel mai concludent exemplu însă ține de rezultatele înregistrate la Evaluarea Națională și la Bacalaureat . Înainte de contestații, doar 74,4% dintre medii sunt de peste 5; concret, cel mai slab rezultat înregistrat din 2020 încoace, în cazul examenului pentru intrarea la liceu .

PNL și PSD au condus destinele educației din România în cea mai mare parte a timpului, în ultimii 34 de ani. Cele două partide sunt astfel în egală măsură vinovate de rezultatele catastrofale de acum . “România educată”, un slogan pompos, în care milioane de români și-au pus speranțele, s-a transformat rapid în “România Eșuată”, de vreme ce de la educație ar trebui să construim .

Chiar dacă își aruncă astăzi vina peste gard unul altuia, ambele partide sunt responsabile de aceste rezultate care dau serios de gândit și care, coroborate cu rezultatele testărilor Pisa, ne arată că suntem încă departe de a putea oferi oportunități reale acestei generații tinere precum și celor care vin din spate . În rest, gargară electorală, atât .

…Și nu, problema nu-i doar una „națională” ci se simte acut în aproape fiecare comunitate; iar Dâmbovița nu e o excepție – aici, în acest an, județul a înregistrat aproape cel mai mic procent al notelor de peste 5, la Evaluarea Națională, din regiune: unul de doar 68,2%, cu mult sub media națională și nici măcar comparabil cu rezultatele obținute de elevii din Argeș, Prahova sau București . Ne luptăm doar cu Teleormanul (64,8%) pentru „titlul”, deloc de dorit, de cel mai modest județ din regiunea Sud Muntenia, din perspectiva educației .

La Bacalaureat, povestea nu e chiar atât de diferită, Dâmbovița având o rată de promovabilitate de 77,5%, comparabilă cu media națională (76,4%) însă cu mult în spatele județelor vecine, respectiv Prahova (82,6%), Argeș (83,4%) și Brașov (87,4%) . Județul se compară doar cu Teleorman (69,3%) și Giurgiu (67,0%), acolo unde promovabilitatea la Bacalaureat a fost mereu la cotele cele mai mici din țară .

Ne situăm de asemenea în continuare între județele ce au unități de învățământ cu promovabilitate zero, precum Colegiile Tehnologice de la Cojasca sau la Tărtășești . Iar alte câteva licee sunt foarte aproape și ele de acel rezultat rușinos . Nu cred că ar putea cineva sugera faptul că niciun tânăr de acolo nu e capabil să promoveze, dacă ar fi să fie susținut cu adevărat. Nu cred asta .

România nu este mai educată, ci doar mai eșuată, educațional vorbind, cu tandemul PSDNL la Guvernare. Cifrele nu mint . Mai trist e însă că nici de această dată nu pare nimeni să-și asume nimic. Prezentăm statistici care ne convin, ascundem eșecurile sub preș, transformăm copiii și tinerii care au părăsit prea devreme școala în numere reci și uităm de ei. Îmi este teamă că, în ritmul acesta, Guvernul va face uitată o generație întreagă. Și-apoi încă una și tot așa…