ONRC 2.0 sau cum ne-a dus PSDNL de la „digitalizare” la digitaliZERO

 

Anunțat cu mare fast în urmă cu aproximativ o săptămână, portalul ONRC 2.0 ar fi trebuit, conform Ministrului Cercetării, Inovării și Digitalizării – Bogdan Ivan, să reducă timpul de creare a unei firme la doar un sfert de oră.  Au fost laude multe în online și s-au ținut chiar și conferințe de presă care să celebreze succesul unui soft realizat pe 35 de milioane de euro în, atenție!, nu mai puțin de 5 ani. Adică, cu alte cuvinte, am fost și la un pas de a pierde finanțarea europeană .

 

Chiar și așa, problemele însă n-au întârziat să apară, deși te-ai gândi că pregătirea din toți acești ani n-ar fi lăsat loc de breșe sau erori . Sistemul, netestat, a fost dat în folosință în 2024, deși ar fi fost normal să fie gata încă din 2023, dar a dat întâi erori după care a rămas într-o stare de „eroare temporară” – o situație cu care, culmea, prima iterație a platformei, ONRC 1.0, nu s-a confruntat. Nu știm pentru cât timp. Pot fi luni. Pot fi ani. Banii s-au consumat. ONRC își declină culpa. PSDNL rămâne cu panglicile virtuale tăiate. Tot culmea este și că acum înregistrarea unei firme este mai complicată și mai de durată decât înainte de „digitalizarea“ realizată de PSDNL .

 

Pe cel mai mare grup dedicat antreprenorilor din România circulă inclusiv informația conform căreia serverul ONRC a fost spart, iar datele complete ale administratorilor au fost publicate pe „dark web” în schimbul a câteva sute de dolari … Și-apoi există și problema personalului care, prin vocea Sindicatului Angajaților din ONRC, reclamă faptul că oamenii care lucrează aici nu au condiții optime de lucru și nu pot face față cererilor . Și încasează în plin toată nemulțumirea antreprenorilor. Fără să aibă vreo vină și fără să poată face nimic .

Pe scurt, PSDNL a inaugurat cu fast o formă fără fond, așa cum au făcut de-atâtea ori . Acum, când cerneala de la osanalele ridicate s-a uscat iar problemele rămân, vinovații sunt de negăsit .

 

Probabil că PSDNL mizează pe sintagma „Crede și nu cerceta, inova sau digitaliza”, dar și pe faptul că își pot bate joc la nesfârșit de timpul și banii antreprenorilor din România . Vor avea însă o surpriză în doar câteva luni, la urne …

 

P.S. Și cireașa de pe tort… ONRC anunță că scoate la concurs 246 de posturi… că doar tocmai ce a făcut digitalizare!