Despre criza energetică, cu maximă onestitate
Decizia liberalizării pieței serviciilor de energie a fost una firească. Cred asta în primul rând pentru că monopolul, de orice fel, se poate dovedi a fi periculos. Odată pentru că prea multe administrații locale au acumulat, din cauza unui management pur și simplu defectuos, datorii uriașe de-a lungul anilor, datorii care au însemnat penalizări din partea furnizorului ce-au mers până la debranșarea cetățenilor, fără ca aceștia să fi avut vreo vină. Mai apoi, pentru că a controla complet o piață, poate însemna impunerea unor tarife uriașe, fix din lipsa unui sistem concurențial sănătos. Pe termen scurt însă, mizând pe lipsa de transparență în primul rând, prețurile la energie puteau să crească necontrolat. Și au făcut-o, afectând o țară întreagă în moduri ce nu pot fi ignorate. Iar soluțiile trebuie să vină urgent. Acum.
Dincolo de promisiuni deșarte și de cuvinte mari, e timpul acțiunii. Facturile aferente lunii noiembrie au îngrozit deja sute de mii, dacă nu chiar milioane de oameni, iar prețurile acestora vor continua să crească în lunile care vin. Nu mai insist cu faptul că mulți dintre colegii mei au avertizat tandemul decizional PSD-PNL cu privire la birocrația inutilă a Legii Compensării Facturilor, încă de dinainte de adoptarea acesteia. Această perioadă grea, asemeni pandemiei, ar trebui să fie una a soluțiilor, nu a punctajului politic, pentru că dincolo de voturi, oamenii primează. Nu mai insist nici cu aruncarea „cartofului fierbinte” dinspre Guvern înspre furnizori. S-a spus că aceștia n-ar respecta legea însă experții în domeniu contrazic asta. Ce e cert însă e că fiecare membru al Parlamentului are acum o datorie morală: aceea de a pune umărul la repararea acestei situații. Pentru că realitatea e că marea majoritate a românilor NU beneficiază de reduceri reale, acum.
USR a cerut reducerea TVA-ului la energie și gaze naturale, până la 5%. Salut decizia primului ministru de a alege să dea curs inițiativei noastre și sper ca promisiunea lui făcută în direct astăzi să fie onorată. Nici nu mai contează dacă PNL își va asuma meritele, ulterior. Ce nu pot însă să aprob e decizia de a lua noi măsuri doar de la 1 aprilie. Nu cred că ne permitem asta. Și da, nu mă pot ascunde, înțeleg foarte bine că aceste prețuri mari mă afectează mai puțin decât pe cei vulnerabili. Cu atât mai mare ar trebui însă să fie implicarea Guvernului, căci vorbim despre probleme reale, ale altora, nu „of”-uri ale noastre. Sper să înțelegem asta.
Ce putem face, dincolo de TVA? Exceptarea de la plata certificatelor verzi în factura consumatorului casnic, respectiv creditul fiscal pentru întreprinderi, în cuantumul a jumătate din creșterea facturii la energie și gaze naturale reprezintă măsuri de bun simț ce pot fi adoptate rapid. Nu doar din aprilie. Nu-s adeptul Ordonanțelor de Urgență dar această criză ar trebui remediată cât mai curând. Căldura în locuință iarna n-ar trebui să fie un lux. Pardon, căldura în locuință iarna NU ARE VOIE să devină un lux.
Copyright imagine: playtech.ro